Novinky

Ako šetriť na kúpu vlastného bytu či domu?

Mať vlastnú nehnuteľnosť, svoj vlastný byt alebo dom je snom mnohých ľudí. Veľa mladých párov a  rodín v Prievidzi žije u rodičov, túžia po vlastnom bývaní, ale nechcú  žiť v podnájme.

Mnohí si chcú zadovážiť vlastnú nehnuteľnosť  v Prievidzi alebo v blízkom okolí, no ak nevyhrali ani nezdedili žiadnu finančnú hotovosť, musia zvoliť cestu čerpania úveru alebo  dlhodobého šetrenia.

… Kúpiť si vlastný byt nemusí byť však vždy až také zložité. Dôležité je nedržať sa negatívneho postoja k šetreniu ako takému. Negatívny postoj robí aj náročnú cestu ešte náročnejšou…

Na vlastné bývanie je dobré myslieť  veľmi skoro a to najlepšie hneď pri prvom pracovnom uplatnení, kedy sme schopní vytvárať si určitú finančnú rezervu.

Aké sú možnosti šetrenia

Možnosti, ako mať financie pod kontrolou je viac. Prínosné je zapisovať si výdavky a zhodnotiť ich na konci mesiaca, aby sme si vedeli pripraviť rozpočet na ďalší mesiac a zistiť, na ktorých položkách vieme ušetriť.

Aj po zaplatení povinných výdavkov si vieme nastaviť výšku sporiacej sumy, ktorú si môžeme dovoliť mesačne odložiť. Zaiste si musíme zvážiť, čo si vieme odpustiť, aby sme si mohli odložiť čiastku určenú na účel kúpy nehnuteľnosti.

Rozumné môže byť nechať si poradiť od finančného poradcu ako šetriť a naučiť sa pristupovať k svojim financiám zodpovedne. Predstava vlastného bývania, či už kúpa bytu, alebo kúpa pozemku, na ktorom si postavíme svoj dom je hnacou silou k splneniu svojho sna.